☰ Menu Prawe Menu ☰
Urząd Miejski w Pasłęku
Grafika zawierająca herb Urząd Miejski w Pasłęku

Środa 30.12.2020

A A A A
A A+ A++
zaawansowane

przetarg na dzierżawę części działki nr 235/18 na Pl. 1000-lecia w Pasłęku

BURMISTRZ PASŁĘKA

 

ogłasza przetarg pisemny nieograniczony na dzierżawę terenu na Placu 1000-lecia w Pasłęku na okres 10 sezonów letnich, począwszy od 2015 roku, w okresie od 1 maja do 31 sierpnia na prowadzenie sezonowej małej gastronomi z możliwością usytuowania czasowego obiektu gastronomicznego

 

 

1.Oznaczenie nieruchomości:

Część działki ewidencyjnej nr 235/8 położonej w Pasłęku przy Placu 1000-lecia, stanowiącej własność Gminy Pasłęk

objętej księgą wieczystą EL1E/00032921/8.

 

2.Powierzchnia terenu do dzierżawy:

50 m² , ( 2,20 m x 22,72 m )

 

3.Przeznaczenie:

Sezonowa działalność astronomiczna z możliwością usytuowania czasowego obiektu gastronomicznego.

 

4.Miejsce lokalizacji:

Plac 1000-lecia -na placu zabaw , teren zieleni przy drodze wzdłóz targowiska miejskiego.

 

5.Wymogi do lokalizacji czasowego obiektu gastronomicznego:

Obowiązują wymogi miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego centralnej i wschodniej części Pasłęka zatwierdzonego uchwałą Rady Miejskiej w Pasłęku nr VI/57/10 z dnia 9 lipca 2010 r. (Dz.Urz.Województwa Warmińsko-Mazurskiego z 17.01.2011 r., Nr 5, poz. 61) – teren oznaczony w planie symbolem: IV.09.ZP:

 

-Dopuszcza się lokalizację tymczasowych obiektów budowlanych nie powiązanych trwale z gruntem na okres do 120 dni,

 

-Wyklucza się sytuowanie tymczasowych obiektów usługowo-handlowych, zakaz nie dotyczy wykorzystania terenu dla krótkotrwałych imprez i sezonowych usług,

 

-Teren dzierżawy położony jest w granicach strefy "A" ścisłej ochrony konserwatorskiej oraz w granicach obszaru wpisanego do rejestru zabytków archeologicznych, w związku z czym, wymagane jeszt uzgodnienie architektury czasowego obiektu budowlanego z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków,

 

-Wyklucza się prowadzenia sprzedazy i spożywania napojów alkoholowych.

 

Dzierżawca zobowiązany będzie do:

-Zgłoszenia w Starostwie Powiatowym w Elblągu zamiaru postawienia na dzierzawionym terenie obiektu do prowadzenia małej gastronomi zgodnie z obowiazujacymi przepisami prawa budowlanego,

 

-Otrzymania zgody od włascicieli sieci, na włączenie lub podłączenie się do sieci wodociągowej, energetycznej i innej niezbędnej do prowadzenia działalności gastronomicznej,

 

-Wykonanie przyłączy nie może naruszyć istniejącej infrastruktury placu zabaw,

 

-Podpisania umowy na odbiór odpadów i nieczystości powstałych przy prowadzeniu działalności gastronomicznej.

 

6.Okres dzierżawy:

-Na 10 sezonów letnich w okresie od 1 maja do 31 sierpnia licząc od 2015 roku – działalność gastronomiczna przez okres 120 dni,

-Po zakończeniu każdego sezonu, dzierżawca zobowiązany bedzie do usunięcia z terenu dzierżawy czasowego obiektu do prowadzenia małej gastronomi,

-Ponowne postawienie obiektu małej gastronomi w następnych sezonach letnich, wymaga ponownego zgłoszenia w Starostwie Powiatowym w Elblągu zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa budowlanego.

 

7.Cena wywoławcza:

Cena wywoławcza stawki czynszu dzierżawnego dla przedmiotowego terenu wynosi 250 złotych (słownie: dwieście pięćdziesiąt złotych) za każdy miesiąc dzierżawy w okresie sezonu dzierżawnego.

 

Cene oferty należy podać w kwocie netto.

 

Minimalne postąpienie w ofercie wynosi 50,00 zł (słownie: pięćdziesiąt złotych).

 

-2-

 

Pod uwagę brane będą oferty zawierające co najmniej cenę wywoławczą. W przypadku zaoferowania ceny niższej niż wywoławcza, albo ceny z postąpieniem innym niż 50,00 złotych, oferta zostanie odrzucona.

 

Do wylicytowanego czynszu dzierżawnego doliczony zostanie podatek VAT, zgodny z obowiązującymi przepisami.

 

Wylicytowana stawka czynszu dzierżawnego nie obejmuje kosztów poboru energii elektrycznej, dostawy wody, kanalizacji, wywozu śmieci, podatku od nieruchomości oraz innych opłat związanych z prowadzoną działalnością. Powyższe opłaty ponosi dzierżawca.

Czynsz dzierżawny płatny będzie w ratach miesięcznych do 15 dnia każdego miesiąca t.j. do 15 maja, 15 czerwca, 15 lipca, 15 sierpnia każdego sezonu dzierżawnego.

 

8.Wadium:

Warunkiem udziału w przetargu jest wpłacenie wadium w wysokości 250 zł (słownie: dwieście pięćdziesiąt złotych) w kasie Urzędu Miejskiego w Pasłęku lub przelewem na rachunek bankowy Urzędu Miejskiego w Pasłeku, prowadzony przez Braniewsko Pasłęcki Bank Spółdzielczy w Braniewie z/s w Pasłęku, nr konta: 47831300090000344720000301 (tytuł wpłaty lub przelewu powinien jednoznacznie identyfikować postępowanie, którego dotyczy).

 

Termin wpłaty wadium: do dnia 15 kwietnia 2015 roku , godzina 15 °°.

 

Wadium wpłacone przez uczestnika przetargu będzie stanowić kaucję, która może być na wniosek dzierżawcy zaliczona na poczet czynszu dzierżawnego za pierwszy miesiąc dzierżawy.

 

9.Składanie ofert:

 

-Oferty należy składać do dnia 16 kwietnia 2015 roku do godziny 9°°(decyduje data wpływu oferty) w sekretariacie Urzędu Miejskiego w Pasłęku , 14-400 Pasłęk, Plac Świętego Wojciecha 5,

 

-Oferta obowiązkowo musi zawierać proponowaną cenę czynszu dzierżawnego oraz opis rodzaju proponowanych usług małej gastronomi jak i opis obiektu w jakim prowadzone będą usługi gastronomiczne,

 

-Oferty należy składać w zamkniętych kopertach z napisem: "PRZETARG OFERTOWY – DZIERŻAWA NA PLACU 1000-LECIA",

 

-Oferty należy składać wg wzoru stanowiącego załącznik nr 1 do ogłoszenia o przetargu,

 

-Część jawna przetargu – otwarcie ofert, odbędzie się w siedzibie Urzędu Miejskiego w Pasłęku w Sali Rycerskiej, parter w dniu 16 kwietnia 2015 roku o godzinie 9 ³°.

 

-Uchylenie się przez wygrywającego przetarg od zawarcia umowy, skutkuje przepadkiem wadium na rzecz organizatora przetargu. Wadium przepada również w przypadku, jeżeli zawarcie umowy dzierżawy nie będzie możliwe z przyczyn leżących po stronie wygrywającego przetarg,

 

10.Zawarcie umowy:

 

Umowa zawarta zostanie wg wzoru stanowiącego załącznik do nr 2 do ogłoszenia o przetargu.

 

11.Inne informacje:

 

-Organizator zastrzega mozliwość odwołania przetargu z ważnych przyczyn,

 

-W sprawach nieuregulowanych w ogłoszeniu stosuje się odpowiednio przepisy rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 14.09.2004 roku w sprawie przeprowadzania przetargów oraz rokowań na zbycie nieruchomości (Dz.U. z 2013 r., poz. 942).

 

Dodatkowe informacje o przetargu można uzyskać w Referacie Rolnictwa i Gospodarki Gruntami, pok. Nr 20, tel. 55 248 20 01.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Załącznik nr 1 do ogłoszenia o przetargu

Wzór oferty

 

OFERTA

 

w przetargu pisemnym nieograniczony na dzierżawę terenu na Placu 1000-lecia w Pasłęku w okresie 10 sezonów letnich, począwszy od 2015 roku, w okresie od 1 maja do 31 sierpnia na prowadzenie sezonowej małej gastronomi z możliwością usytuowania czasowego obiektu gastronomicznego

 

 

1.DANE OFERENTA

 

nazwa firmy/nazwisko i imię osoby fizycznej:

 

...............................................................................................................................................................................................

 

...............................................................................................................................................................................................

 

adres siedziby firmy/adres zamieszkania osoby fizycznej:

 

...............................................................................................................................................................................................

 

...............................................................................................................................................................................................

 

NIP: ............................................................... REGON: ...............................................................

 

2.OFERTA

 

Oferuję miesięczną stawkę czynszu:

 

.......................................................................................................... .............................netto + 23% podatku VAT

 

 

3.OPIS PROPONOWANYCH USŁUG W ZAKRESIE MAŁEJ GASTRONOMI ORAZ OPIS

OBIEKTU PROPONOWANEGO DO POSTAWIENIA NA DZIERŻAWIONEJ DZIAŁCE

 

..............................................................................................................................................................

 

..............................................................................................................................................................

 

..............................................................................................................................................................

 

..............................................................................................................................................................

 

..............................................................................................................................................................

 

..............................................................................................................................................................

 

...............................................................................................................................................................

 

...............................................................................................................................................................

 

..............................................................................................................................................................

 

2.OŚWIADCZAM, ŻE:

 

a)zapoznałem się z warunkami przetargu i przyjmuję je bez zastrzeżeń,

 

b)jestem związany ofertą przez okres 30 dni licząc od dnia upływu terminu składania ofert,

 

c)zapoznałem się z warunkami umowy określonymi w załacznikach do ogłoszenia i przyjmuję je bez zastrzeżeń, a także zobowiązuję się do podpisania umowy w miejscu i terminie określonym przez ogłaszającego przetarg w przypadku wyboru mojej oferty,

 

 

 

 

 

Miejscowość, dnia ........................................ Podpis ........................................................

Załącznik nr 2 do ogłoszenia o przetargu

istotne postanowienia umowy

UMOWA DZIERŻAWY

 

Zawarta dnia ......-........- 2015 roku pomiędzy Gminą Pasłęk reprezentowaną przez Burmistrza Pasłęka, dr Wiesława Śniecikowskiego zwanym dalej ,,Wydzierżawiającym", a:

 

............................................................................... zwanym w dalszej części umowy Dzierżawcą

o następującej treści:

 

§ 1

Wydzierżawiający oświadcza, że Miasto i Gmina Pasłęk jest właścicielem działki nr 235/18 położonej w Pasłęku, w obrębie geodezyjnym nr 0007 przy Placu 1000-lecia, dla której Sąd Rejonowy w Elblągu VI WydziałKsiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczysta nr EL1E/00032921/8.

 

§ 2

1.Wydzierżawiający oddaje w dzierżawę teren położony w Pasłęku na Placu Grunwaldzkim o powierzchni 50 m² (użytek Bz), wydzielony z działki o numerze ewidencyjnym 235/18, z przeznaczeniem na prowadzenie sezonowej małej gastronomi oraz możliwością usytuowania czasowego obiektu gastronomicznego. Lokalizację przedmiotu dzierżawy przedstawia szkic lokalizacyjny stanowiący załącznik do dzierżawy.

2.Dzierżawca oświadcza, że miejsce położenia, granice i powierzchnię wydzierżawionego gruntu oraz jego stan gospodarczy zna dokładnie.

3.Wydanie przedmiotu umowy następuje z dniem 1 maja 2015 roku.

 

§ 3

1.Umowa zostaje zawarta na 10 sezonów letnich w latach od 2015 roku do 2024 roku.

2.Sezon letni rozpoczyna się 1 maja i kończy 31 sierpnia każdego roku dzierżawnego.

3.Poza sezonem letnim "Dzierżawca" nie może prowadzić na dzierżawionym terenie działalności gastronomicznej, a obiekty budowlane zobowiązany jest usunąć z dzierżawionego terenu.

4.Przygotowanie terenu do prowadzenia małej gastronomi oraz demontaż obiektów i urządzeń po zakończeniu każdego sezonu może odbywać się poza terminem sezonu letniego określonego w § 3, pkt. 2.

§ 4

1."Dzierżawca" zobowiązuje się do płacenia "Wydzierżawiającemu" miesięcznego czynszu dzierżawnego w terminie do 15 maja, 15 czerwca, 15 lipca oraz 15 sierpnia w wysokości ...................... złotych, powiększonego o podatek VAT w wysokości obowiązującej w danym roku podatkowym. Stawka czynszu została ustalona w wyniku jego zaoferowania przez "Dzierżawcę" w pisemnym przetargu nieograniczonym z dnia 16 kwietnia 2015 roku..

2.Czynsz dzierżawny w wysokości wymienionej w pkt.1, płatny jest bez osobnego wezwania w okresach miesięcznych do 15-tego dnia każdego miesiąca sezonu letniego na konto Urzędu Miejskiego w Pasłęku, w Braniewsko-Pasłeckim Banku Spółdzielczym z/s w Pasłęku, nr konta: 47831300090000344720000301.

3.Stawka czynszu dzierżawnego podlega waloryzacji w przypadku znacznego wzrostu średniorocznego wskaźnika wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych za rok ubiegły, ogłoszonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w Monitorze Polskim. W przypadku, gdy ze względu na termin ogłoszenia wskaźnika nowa, zwaloryzowana stawka czynszu nie będzie znana w terminie jej zapłaty, "Dzierżawca"wpłaci czynsz w dotychczasowej wysokości, a po otrzymaniu oświadczenia o dokonanej waloryzacji uzupełni go niezwłocznie.

4.Oprócz czynszu dzierżawnego, "Dzierżawca" zobowiązany jest do opłacania podatku od nieruchomości o czym powiadamiany będzie odrębnym pismem.

 

§ 5

1.Dzierżawca zobowiązany jest do:

 

a)Zgłoszenia w Starostwie Powiatowym w Elblągu zamiaru postawienia na dzierżawionym terenie obiektu do prowadzenia małej gastronomi zgodnie z obowiazujacymi przepisami prawa budowlanego,

b)Otrzymania zgody od włascicieli sieci, na włączenie lub podłączenie się do sieci wodociągowej, energetycznej i innej niezbędnej do prowadzenia działalności gastronomicznej,

c)Wykonanie przyłączy nie może naruszyć istniejącej infrastruktury placu zabaw,

d)Podpisania umowy na odbiór odpadów i nieczystości powstałych przy prowadzeniu działalności gastronomicznej.

 

§ 6

1.Dzierżawca zobowiązuje się używać przedmiot dzierżawy wyłącznie zgodnie z przeznaczeniem określonym niniejszą umową, oraz do utrzymania czystości i porządku na dzierżawionym i przyległym terenie zgodnie z ogólnie obowiązującymi przepisami – pod rygorem rozwiązania umowy bez zachowania terminów wypowiedzenia.

2.Dzierżawca może na dzierżawionej działce prowadzić sezonową działalność gastronomiczną z możliwością sytuowania tymczasowych obiektów budowlanych służących do prowadzenia działalności gastronomicznej. Prowadzenie innej działalności poza gastronomiczną, oraz usytuowanie na dzierżawionym terenie obiektów budowlanych nie zwiazanych z działalnością gastronomiczną będzie skutkowało rozwiązaniem umowy bez zachowania terminów wypowiedzenia.

3.Przygotowanie terenu do prowadzenia działalności gastronomicznej, w tym wszelkie nakłady na dzierżawionej nieruchomości odbędą się na koszt "Dzierżawcy", bez prawa żądania zwrotu poniesionych nakładów.

4.Prace przygotowawcze mające na celu dostosowanie terenu do prowadzenia działalności gastronomicznej na dzierżawioneym terenie, nie mogą spowodować naruszenia istniejącej infrastruktury placu zabaw dla dzieci.

5.Dzierżawca ponosi całkowitą odpowiedzialność wobec osób trzecich za wszelkie zdarzenia powstałe na dzierżawionym terenie.

 

§ 5

Dzierżawca bez zgody Wydzierżawiającego nie może oddawać w użytkowanie lub dzierżawę przedmiotu umowy w całości lub części albo wynajmować obiektów na dzierżawionym gruncie osobom trzecim – pod rygorem rozwiązania umowy bez zachowania terminów wypowiedzenia.

 

§ 6

1.Po zakończeniu umowy Dzierżawca jest zobowiązany zwrócić przedmiot dzierżawy w stanie niepogorszonym.

2.W trakcie trwania umowy, jak i po jej ustaniu wszystkie trwałe nakłady poniesione przez Dzierżawcę tytułem modernizacji lub ulepszenia nie podlegają zwrotowi i stają się własnością Wydzierżawiającego bez odrębnych rozliczeń.

3.Po zakończeniu umowy Wydzierżawiający może według uznania nakazać Dzierżawcy przywrócić teren do stanu pierwotnego.

 

§ 7

Wszelkie zmiany umowy lub oświadczenia Stron wymagają formy pisemnej - pod rygorem nieważności.

 

§ 8

W sprawach nieunormowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy Kodeksu cywilnego.

 

§ 9

Umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym egzemplarzu dla Dzierżawcy i Wydzierżawiającego.

 

 

Dzierżawca: Wydzierżawiający:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wytworzył:
Udostępnił:
Irena Misiun
(2015-03-27 08:20:24)
Ostatnio zmodyfikował:
Irena Misiun
(2015-03-27 08:21:44)

 
 
liczba odwiedzin: 6925656

Biuletyn Informacji Publicznej wykorzystuje pliki cookies.

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.

X